All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

TALENT PLANNING

Talent management staat al jaren op de agenda van bedrijven, maar krijgt maar moeizaam vorm, terwijl uit onderzoek blijkt dat de meest succesvolle bedrijven breed gedragen talentinitiatieven in hun organisaties hebben ingebed.

 

Hoe kan dat? Is human resource niet volhardend genoeg? Heeft de lijn andere prioriteiten? Vinden we talentmanagement alleen nodig voor de top van het bedrijf?

Een simpele verklaring is dat een gebrek aan talentmanagement in een organisatie niet dezelfde acute pijn oplevert als boekhoudschandalen of dalende verkoopcijfers en het management niet scoort zoals bij het invoeren van een nieuw product. En dat is kortzichtig!

INTERTRADE - NOV 2018 (3)23

TALENT PLANNING

Uitputting van opvolgers!

Wanneer een organisatie geen prioriteit geeft aan talentmanagement op strategisch niveau, zal de organisaties op een gegeven moment geconfronteerd worden met een uitgeputte bron van opvolgers, en medewerkers met verouderde kennis en vaardigheden.

Alles overziend is het dus belangrijk om werk te maken van talentmanagement, want talentmanagement is van iedereen.  Talentmanagement richt zich op het optimaal inzetten en ontwikkelen van alle werknemers vanuit de hele organisatie, in lijn met de strategische doelen van die organisatie

De succesvolle programma’s hebben gemeen dat het geen ‘stand-alone’ activiteit is van de HR- afdeling, maar een breed gedragen initiatief dat in de hele organisatie ingebed is.

Na het mobiliseren en enthousiasmeren van de gehele organisatie kan het instrumentarium geïmplementeerd worden.

Afbeelding2
Gap Analyse

De gap-analysis is een instrument dat wordt gebruikt om de behoeftes te bepalen en deze analyse helpt bij het openbaren van de verschillen tussen de bestaande en het vereiste vaardigheid niveau, evenals het identificeren van de beste strategieën om de kloof te dichten of te verminderen.

De uitkomst van de gap-analyses noemt men ook wel talent-planning. Dit geeft een basis waarop men kan bouwen en verbinding legt met kritische managementprocessen, zoals hiring, succesion management, leiderschaps development en prestatie management

Afbeelding1
Talent management tot leven brengen.

Wanneer de organisatie onderschrijft dat iedereen een rol heeft te spelen in het proces van talentmanagement, is de volgende stap het tot leven brengen van dit proces. Effectief talentmanagement is meer dan het aanbieden van een aantal beschikbare tools zoals competentie-management, 360-graden feedback en online training. Het is een zorgvuldig uitgedachte cyclus die voor de organisatie op maat is gesneden. Bovendien moet het een bijdrage leveren aan de productiviteit en effectiviteit van het bedrijf, zodat de strategische doelstellingen behaald kunnen worden.

Vooral de nieuwere generaties zoeken de uitdagingen in hun werk niet alleen meer in financiële compensatie. Het creëren van maatschappelijke waarde is belangrijker, net als het eigen ontwikkelingsniveau. De uitdaging hierbij is dat de vier verschillende generaties die op dit moment zijn geïdentificeerd (babyboomers, generatie X, Y en Z), hieraan op verschillende manieren invulling geven.

shutterstock_370416890
Wat levert het op?

Het vergroot het behoud van talent op meerdere niveaus, ontwikkeld een kwalitiatieve pool van talenten die kunnen doorstromen en vermindert het risico’s om key-talent te verliezen. Verder maakt het organisatie competitiever en zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten.

Mooie bijkomstigheid is dat het werknemers ondersteunt om hun carriere en aspiraties te plannen en brengt meer opportuniteiten voor werknemers.

 

Werk maken van talentmanagement

Alles overziend is het dus belangrijk om werk te maken van talentmanagement, want talentmanagement is van iedereen. Het begint met een goede visie op talentmanagement opgehangen aan de strategie van de organisatie.

Na het mobiliseren en enthousiasmeren van de gehele organisatie kan het instrumentarium geïmplementeerd worden. Het succes van de uitvoering valt of staat echter met de verdieping die leidinggevenden kunnen aanbrengen in de gesprekken met hun medewerkers. Ze maken onderdeel uit van de ‘zachte’ factor van leiderschap: oprechte interesse, dienstbaar zijn als leidinggevende en de verbinding zoeken. Immers als je wilt dat iets groeit, moet je het aandacht geven.

 

Intertrade-People ondersteunt U graag bij uw talentmanagement.

shutterstock_1257506887
EnglishDutch